Vitaliteitscoaching
Je energiebalans valt vaak negatief uit. Je hebt last van stress, en komt niet genoeg tot rust. Er wordt veel van je gevraagd en je hebt vaak het gevoel dat je te kort schiet. Een kort lontje piekeren en minder goed slapen, zijn vaak de eerste signalen van een negatieve energiebalans. Als de balans tussen spanning en ontspanning verstoord is en dit te lang duurt kan je lichaam reageren met stress gerelateerde klachten. Denk dan aan hoofdpijn, slaapproblemen, nek, schouder of rugklachten of onevenwichtig eetgedrag. Als deze klachten lange tijd aanhouden, kan je er echt ziek van worden.
Leven er vragen bij je als:
- Hoe ga ik beter om met stress?
- Hoe kan ik me vitaler gaan voelen?
- Hoe zorg ik voor een betere balans in werk en privé?
- Hoe combineer ik mijn baan, met een druk gezins- en/of sociaal leven zonder dat het me uitput?
Herken je jezelf in dergelijke vragen? Dat wijst erop dat het tijd wordt je energie weer op te gaan bouwen, dat wat van je gevraagd wordt en dat wat je aan kunt in balans te gaan brengen. Jouw gedrags- en denkpatronen en het effect daarvan op je stressbeleving te onderzoeken. Waar krijg je energie en inspiratie van, wat zijn je waarden en normen en hoe zorg je ervoor dat deze tot zijn recht komen? Als je energie voldoende is opgebouwd kan je mogelijk ook gaan kijken of er voor jou andere keuzes in werk of leven aan de orde zijn.
Het traject
Om inzicht te krijgen in deze vragen doorlopen we de volgende stappen:
- Eerst onderzoeken we wat jouw vraag precies is. We bepalen jouw persoonlijke doel van het traject. Jouw vraag en doel van het traject worden schriftelijk vastgelegd. Zo kunnen we tijdens het traject de voortgang bewaken.
- Stap twee is herstellen; Indien je lichaam in onbalans is, is het moeilijk om helder te denken en te voelen. Door gerichte handvatten en bij jou passende oefeningen groeit je energiebalans. Denk hierbij aan een combinatie van ontspanning en opbouw van je fysieke conditie.
- Stap drie is zelfonderzoek. Als je energie weer toeneemt is zelfonderzoek mogelijk. Welke objectieve druk in je leven en welke subjectieve druk, dus welke eigen gedrags- en denkpatronen dragen bij aan jou stressbeleving. Door het voeren van gesprekken en het uitvoeren van opdrachten krijg je hierop antwoord en kan je stapsgewijs gewenste veranderingen inzetten.
- Vervolgens onderzoeken of je het leven leidt wat je past en of er voor jou andere keuzes en werk of leven aan de orde zijn. Wellicht hebben de bovenstaande stappen je al zoveel ruimte en energie opgeleverd dat we deze stap kunnen overslaan.
- Tot slot ontwikkel je een actie en preventieplan dat je helpt balans te houden en over voldoende energie te beschikken.
Het aantal gesprekken en de trajectduur stem ik na het eerste gesprek met je af.
Doel en resultaat
Het resultaat is uiteraard de gevonden antwoorden op jouw vraag zodat je persoonlijke doel kan realiseren. Mijn ervaring is dat je met meer energie en plezier kunt leven en werken. En dat je voldoende inzicht , handvatten hebt om stress in je leven goed te kunnen hanteren, en voor je kan laten werken in plaats van tegen je.